denkfoud

Blog

 • November 3rd, 2023

Voor u ook een denkfOUD?


Stereotypes en denkfouten zijn iets van alle tijden, maar hoe ontstaan ze eigenlijk? En waarom geraken we er niet van verlost?

 • September 8th, 2023

Factcheck - Zijn ouderen mee met digitale tv?


On demand tv kijken of via streamingsplatformen wordt alsmaar populairder, maar hebben ouderen dit ook al ontdekt?

 • September 5th, 2023

Leah Thys over de beeldvorming van ouderen


De Vlaamse Ouderenraad ging in gesprek met Leah Thys over de beeldvorming van ouderen op tv.

 • August 21st, 2023

Vief maakt een lespakket over ageisme voor middelbare scholen


Het lespakket is gebaseerd op de podcast Levenswijs en gericht op het bouwen van bruggen tussen de verschillende generaties.

 • August 8th, 2023

Ageisme op de arbeidsmarkt


Oudere werkzoekenden worden nog vaak geconfronteerd met leeftijdsdiscriminatie en vooroordelen tijdens het solliciteren.

 • July 7th, 2023

91-jarige man in woonzorgcentrum doorbreekt meerdere stereotypes met zijn verhaal


Hij springt bij als vrijwilliger in het woonzorgcentrum waar hij verblijft om het personeel te ontlasten, met positieve gevolgen voor zijn eigen gezondheid.

 • July 5th, 2023

VRT is niet transparant over de representatie van ouderen op het scherm


De openbare omroep communiceert niet transparant over de diversiteitscijfers ouderen.

 • June 23rd, 2023

Steeds meer ouderen zitten gesandwicht tussen de zorg voor verschillende generaties


Steeds meer mensen zorgen gelijktijdig voor hun (groot)ouders en hun (klein)kinderen. Deze mensen voelen zich als het ware ingesloten tussen de verschillende generaties, vandaar de vergelijking met een sandwich.

 • May 17th, 2023

Interview met Hilde en Marian, twee pioniers voor de Brusselse LGBTQI+ gemeenschap


We gingen in gesprek met twee pioniers en activisten van de LGBTQI+ ouderengemeenschap in Brussel, namelijk Marian Lens en Hilde De Greef. Er blijven nog stappen te zetten richting een grotere zichtbaarheid en representatie van LGBTQI+ ouderen.

 • May 4th, 2023

Is een tachtiger sowieso te oud om zich te engageren?


Joe Biden kondigde vorige week aan dat hij zich kandidaat stelt voor een tweede ambtstermijn als Amerikaans president. De daaropvolgende dagen werden de media overspoeld met artikels die uitsluitend ingaan op zijn leeftijd.

 • January 1st, 2017

Betutteling van ouderen, vaak goed bedoeld maar onbewust kleinerend


Vief ging in gesprek met 8 ouderen over de betutteling van ouderen. Ze gaven aan dat het vaak goedbedoeld is, maar toch kwetsend kan zijn.

 • April 28th, 2022

Boeiende sessies tijdens de Regenboogweek


Vief organiseerde voor het eerste een Regenboogweek om aandacht te vragen voor ouderen uit de LGBTQI+ gemeenschap.

 • April 7th, 2022

Wordt de politiek gedomineerd door ouderen?


Vief wil als belangenbehartiger even stilstaan bij enkele tweets waarin gesteld werd dat politici (te) oud zijn. De tweets bevatte ook enkele negatieve connotaties bij het woord "oud".

 • May 16th, 2022

Een maatschappelijk rapport over beeldvorming


Oprichters van denkFOUD en socio-culturele vereniging Vief lanceert een rapport over de beeldvorming van ouderen.

 • May 16th, 2022

Intergenerationeel project GensConnect in de kijker


Zowel jong als oud durft wel eens met vooroordelen te kijken naar elkaar. Met de campagne #denkFOUD brengt Vief verschillende generaties samen om in dialoog te gaan en die hardnekkige stereotypes aan de kaak te stellen.

 • August 16th, 2022

Opinie - De positieve eigenschappen van het rijgedrag van ouderen


Ik zit graag in de auto bij mijn moeder. Zij is intussen 66, pas gepensioneerd en sinds kort dus lid van “de 65-plussers”club. Uiteraard rijdt ze nog vaak met de auto. Nu het allemaal terug mag, gaat ze op weekend naar de Ardennen, rijdt ze naar de zee, naar een vriendin of gewoon naar de supermarkt. Dat doet ze in haar gloednieuwe occasie Fiat 500, een kleine maar fijne auto in een zilveren kleurtje.

 • May 16th, 2022

Levenswijs, een podcast waar verhalen en herinneringen centraal staan.


Met 9 persoonlijke verhalen en een gloednieuwe website - Levenswijs.be - brengt Vief zowel het verleden als de diversiteit van de oudere generaties in beeld.

 • September 16th, 2022

Opinie - De vergeten generatieverschillen van ouderen


Dè oudere bestaat niet. Elk individu is anders, dat spreekt voor zich.  Of dat zou het moeten doen. Individualiteit is een gegeven waar vaak geen oog voor is bij wie “oud” wordt genoemd. De veralgemeningen waar men zich aan bezondigt gaan over zowel zichtbare als minder zichtbare kenmerken. Men scheert alle oudere personen frequent over dezelfde kam.

 • September 26th, 2022

Opinie - Vergrijzingskosten? Toon de bijdrage van ouderen


Sta je soms stil bij later? Niet bij volgende week of volgend jaar, maar bij een later dat voor velen nog ver weg lijkt. Wanneer “de tweede jeugd” voor de deur staat en er de mogelijkheid is om het leven vrijer in te vullen, wanneer er meer tijd is om hobby’s uit te oefenen, om vrienden en

 • May 16th, 2022

Ben je een ongepaste weergave van ouderen tegengekomen?


Wil je een melding doen van een aanstootgevende gebeurtenis waarin ouderen niet correct worden weergegeven of waarin er stereotiep over gesproken wordt?

 • May 16th, 2022

denkFOUD studienamiddag: Meer dan een grijze massa


Vief en VVVUUR nodigen je uit voor een studienamiddag rond gender en diversiteit op leeftijd.

 • May 16th, 2022

Opinie - Het belang van beeldvorming


Om de wereld rondom ons voldoende snel te kunnen begrijpen, maken we gebruik van hokjes denken. Deze hokjes beïnvloeden hoe we kijken naar en denken over anderen en onszelf. Die kaders beperken ons beeld op de realiteit. De gevolgen die daaruit voortkomen kunnen uitermate negatief zijn. Daarom is het belangrijk dat we voldoende bewust worden van onze eigen denkwijze, deze aftoetsen en bijstellen waar nodig is.

 • May 16th, 2022

Het intergenerationele project 'Gensconnect' gaat van start


Ons nieuwe project GensConnect staat voor generaties verbinden en dialoog creëren. Samen met enkele van onze vrijwilligers trekken we naar Vlaamse middelbare scholen. Aan de hand van interactie en zelfreflectie wordt er ingegaan op de stereotypes die heersen over beide generaties.

 • May 16th, 2022

Studienamiddag denkFOUD - Een boeiende ervaring


Vief vzw ijvert voor een correcte beeldvorming van ouderen. In samenwerking met VVVUUR organiseerde we op 15 november een bijeenkomst om de diversiteit van ouderen, met nadruk op die van oudere vrouwen, in de verf te zetten. Het evenement ging door in Liberas te Gent waar we de Blauwe Zaal ter beschikking hadden. Met boeiende lezingen, pakkende getuigenissen en een vurig debat tijdens het panelgesprek, was het een studienamiddag om u tegen te zeggen. Er werd ingegaan op een heleboel thema’s zoals ouder worden, beeldvorming en stereotypes, diversiteit, zichtbaarheid, vrouw-zijn, seksuele geaardheid, etniciteit en zorg. Het enthousiaste publiek van ouderen, zorgprofessionals en studenten zorgde voor een interessante inbreng tijdens de vragenronde en een warm applaus nadien. Een dikke merci aan iedereen die die dag was.

 • September 16th, 2022

Opinie - Ouderen zijn geen kinderen


Pauline wordt ‘Paulientje’, mevrouw wordt ‘mevrouwtje’, een oudere persoon wordt een ‘oudje’. Taalgebruik verraadt veel over de vooroordelen die gehouden worden. Elderspeak is een Engelse term die aanduidt hoe de communicatie van de spreker verandert wanneer de ontvanger van de boodschap een oudere is.

 • April 12th, 2022

Reacties van oudere personen


Wat denken onze ouderen zelf? Lees de reacties van onze Vief-leden op de denkfouten

 • May 16th, 2022

DenkFOUD in beeld


Onze campagne wint aan terrein! Verschillende vrijwilligers besloten om de affiche een plaats te geven. Wil je ook een affiche ophangen? Neem contact met ons op!

 • Veerle Magits
 • July 8th, 2022

Seksuele expressie van ouderen


Interview van demens.nu met Karolien Favoreel, stafmedewerker bij Vief, over de vraag of ouderen het nog doen.

 • June 27th, 2022

Opinie - "Weer een oudje dat niet mee kan"?


Hoe vaak wordt er niet zuchtend gereageerd op een oudere persoon wanneer deze een app nog niet volledig onder de knie heeft? Weer een oudere die niet mee kan met “onze tijd”. Zou je deze zucht ook slaken indien de persoon voor je dezelfde leeftijd heeft als jij?

denkfoud
 • January 1st, 2017

Wie is Vief?


Vief is een sociaal-culturele vereniging van en voor 60-plussers en gepensioneerden

 • May 16th, 2022

Opinie - Ouderen, zit daar nog fut in? Zeker en vast!


Wanneer je aan ouderen denkt, welk beeld schiet je dan te binnen? Denk je aan een oude vrouw in een zetel met een geruit dekentje over haar dijen of aan een oude man kromgebogen over zijn wandelstok?

 • April 10th, 2022

Opinie - Denken dat ouderen geen seks meer hebben, is niet zonder gevolgen.


Seks is tegenwoordig alom aanwezig in de media, in advertenties en in overvloed op al onze schermen. Maar je hoeft niet al te oplettend te zijn om vast te stellen dat deze eigentijdse obsessie met seks vooral jonge jeugdige lichamen verheerlijkt.

denkfoud
 • January 1st, 2017

Vief lanceert campagne #denkFOUD


Vief vzw lanceert de campagne 'denkFOUD’.

Deel deze pagina met je netwerk