denkfoud
  • by:
  • January 1st, 2017
  • Category: denkfoud

Vief lanceert campagne #denkFOUD


Vief vzw lanceert de campagne 'denkFOUD’.

23 maart 2022

“Denk jij ook fout over oud?”

Vief vzw lanceert de campagne 'denkFOUD’

Na maanden voorbereiding was het op woensdag 23 maart eindelijk zover: de lancering van onze beeldcampagne #denkFOUD met als slogan ‘denk jij ook fout over oud?’. Hoewel de aftrap om 10u gegeven werd, daagden de eerste enthousiastelingen om 9u al op. Ze konden eerste genieten van een kop koffie en bijpraten met andere leden die ze soms al zeer lang niet meer gezien hadden. De officiële start werd gegeven met een inleidend woordje van onze voorzitter Gilbert Raymaekers.

Karolien Favoreel, stafmedewerker beeldvorming en participatie, gaf toelichting bij de campagne en duidde de motivatie achter de campagne: de foutieve beeldvorming van ouderen en de negatieve stereotypen en vooroordelen die over ouderen leven in de samenleving. Ze maakte duidelijk hoe Vief een gedachteverandering rond ouderen teweeg wil brengen en onthulde vervolgens de eerste denkFOUD van de campagne, nl. ‘ouderen hebben geen seks meer’. Deze stelling werd meteen weerlegd en Karolien verduidelijkte ook waarom het zo belangrijk is om over ouderen en seks te praten, ook met de ouderen zelf.

 

DenkFOUD Vief

Dit thema werd verder uitgediept door seksuologe en relatietherapeute Kaat Bollen. Zij gaf cijfers die tonen dat ouderen weldegelijk nog seks hebben en zei dat deze waarschijnlijk nog een onderschatting zijn, omdat er nog steeds een taboe rust op het onderwerp. Nadien gaf ze ook vijf tips mee voor een geslaagd seksleven als 65-plusser:

  1. Seks is een werkwoord: je moet er tijd en energie in steken.
  2. Creëer de context die voor jullie werkt: ontdek hoe je voor de juiste sfeer zorgt.
  3. Ga voor meer: meer verleiding, meer voorspel, meer stimulatie en meer nagenieten.
  4. Help de natuur een handje.
  5. Blijf benieuwd en blijf variëren: verandering van spijs doet eten.

Maar het allerbelangrijkste is genieten!

 

DenkFOUD Vief

Na de pauze was het tijd om een oudere zelf het woord te geven. Zaki, voornamelijk bekend als tv- en radiopresentator, schrijft sinds enkele jaren ook boeken. Over muziek, uiteraard, maar ook over de voordelen van ouder worden en de vooroordelen erover. Dit laatste was ook de insteek van zijn vermakelijke voordracht. Hij illustreerde dat er nog zeer vaak fout gedacht wordt over ouderen en, onder meer, ook over hun seksleven. Het wordt anders natuurlijk, maar het is er nog wel, of zoals Zaki het zelf zei: “Het is niet met een speedboot naar het eerste orgasme, maar het is eerder een cruise”.

Met een lach op ieders gezicht bedankte Gilbert Raymaekers de sprekers en deelnemers voor hun aanwezigheid  en nodigde hij iedereen uit om nog wat na te praten bij een broodjeslunch en een drankje.

Deel deze pagina met je netwerk