denkfoud
  • by:
  • July 7th, 2023
  • Category:

91-jarige man in woonzorgcentrum doorbreekt meerdere stereotypes met zijn verhaal


Hij springt bij als vrijwilliger in het woonzorgcentrum waar hij verblijft om het personeel te ontlasten, met positieve gevolgen voor zijn eigen gezondheid.

Vrijwilligerswerk in woonzorgcentrum

91-jarige bewoner van woonzorgcentrum doorbreekt meerdere stereotypes met zijn verhaal

Ter illustratie, de foto toont niet de personen waarover het verhaal gaat.

Dè oudere bestaat niet. De groep van oudere personen wordt net gekenmerkt door een enorme diversiteit in achtergrondkenmerken, persoonlijkheid, bezigheden… Het aanbrengen van nuance waardoor niet langer alle ouderen over dezelfde kam geschoren worden, is dan ook het doel van de denkfOUD-campagne. In deze blog staat het verhaal van een 91-jarige man die in een woonzorgcentrum verblijft centraal. De anekdote werd gedeeld door huisarts Michelle Van Tongerloo via LinkedIn.

Vandaag kwam er een 91-jarige man op mijn spreekuur. 
Hij woont in het verzorgingshuis waar ik werk, maar is eigenlijk nog best wel fit.
Nadat ik hem had onderzocht en wat medicatie had gegeven voor een bronchitis, zei hij:
“Michelle, ik vind het toch zo zielig al die personeelstekorten in de zorg. Al die lieve meisjes op mijn afdeling rennen zich rot! Ik kon het niet meer aanzien en ben maar gewoon gaan helpen"
Kijk! Dat is nog eens out of the box thinking. Om de tekorten te compenseren helpt hij nu in de keuken, deelt hij koffie rond en gaat hij soms wandelen met bewoners.
“Ik verveel me nu een stuk minder!"
Dat kan kloppen. Kwam hij voorheen vaak op mijn spreekuur met allerlei somberheidsklachten, nu heb ik hem al een tijd niet gezien. 
Misschien moeten we het gewoon allemaal gaan omdraaien.
Zetten het overspannen, structureel onderbetaalde, verzorgende personeel in de kamers van onze hoogbejaarden, terwijl zij hen een een voetmassage en pedicure geven, mits ze dat kunnen natuurlijk. 
Win-win voor iedereen!

Dit verhaal doorbreekt verschillende denkfouten die er heersen over de oudere generatie. De man heeft zelf enkele zorgnoden maar haalt veel energie uit het zorgen voor anderen. Hij is nog fit en spendeert hij zijn tijd aan beweegactiviteiten zoals het rondbrengen van koffie en wandelen met medebewoners. Tot slot verlicht hij het werk van de betaalde werkkrachten door hulp te bieden waar nodig. Ouderen kosten de maatschappij alleen maar geld? Dit verhaal bewijst nogmaals dat dit absoluut niet klopt.

Wil je een verhaal over jezelf of iemand in je omgeving delen? Stuur het naar info@vief.be en wie weet schittert jouw bijdrage binnenkort op de blog.

Bronnen

Van Tongerloo, M. (2023, juni 8). Vandaag kwam een 91-jarige man op mijn spreekuur. LinkedIn. Geraadpleegd via https://www.linkedin.com/in/michelle-van-tongerloo-0a708982/recent-activity/all/

 

 

Deel deze pagina met je netwerk