denkfoud

Ouderen hebben geen seks meer

We hebben een fout beeld over seksualiteitsbeleving van ouderen. Daar moet verandering in komen. 

Minder taboe

Vooral omdat dat onderwerp voor de nieuwe generaties ouderen ook steeds minder taboe zal zijn.

Het is niet omdat hun leeftijd stijgt dat hun verlangen naar seks daalt. Onderzoek* geeft aan dat de meeste 65-plussers in hun relatie seks belangrijk vinden.

Meer nog, de invloed die intimiteit en seksualiteit op hun gezondheid hebben, en omgekeerd, is niet te onderschatten.

Het is een onwrikbaar feit: seks houdt ouderen gezond(er)! 

* (van Lankveld, 2011) 

Seks is belangrijk!

Dat seks uitsluitend iets is voor jonge, actieve mensen is niet waar. Seksualiteit is én blijft in elke leeftijdscategorie van een persoon een belangrijk onderdeel van het leven. Zo vindt meer dan 50% van de ouderen seks belangrijk en is 75% van de doelgroep tevreden over het eigen persoonlijke seksleven.

Sterker nog, uit heel wat wetenschappelijke bevragingen bij mensen tussen de 60 en 82 jaar oud, blijkt dat de overgrote meerderheid van de mensen die minstens 25 jaar lang dezelfde partner hebben, aangaven dat de seks beter is geworden met het ouder worden. De reden is de wijsheid en de ervaring die zij samen met hun partner gedurende deze periode hebben opgebouwd.

Intimiteit belangrijker dan seks

Maar ondanks deze toch wel positieve cijfers en bevindingen, valt niet te ontkennen dat seksualiteit en iemands seksleven in het algemeen onderhevig is aan de natuur en het ‘ouder wordende lijf’.

Het seksleven verandert immers wanneer je ouder wordt en dit is onvermijdelijk. Ouder worden heeft een impact op ons lichaam: er treden inwendige en uitwendige veranderingen op. Kleine gebreken steken vaker de kop op en in het algemeen is het lichaam sneller vermoeid.

Het hoeft niet te verbazen dat dit automatisch een weerslag heeft op het persoonlijke seksleven. Vandaar dat bij ouderen intimiteit belangrijker wordt dan alleen maar seks in de zin van geslachtsgemeenschap.

"Seks wordt te vaak onnodig gedefinieerd als louter de coïtus. Maar seks kan veel meer zijn dan enkel geslachtgemeenschap. Strelen, knuffelen, masseren, fantaseren, masturberen, enzovoort kan allemaal onderdeel zijn van seks en ouderen omschrijven hun seksleven dan ook in een brede waaier van intieme handelingen."

Het seksuele, intieme verlangen vergrijst niet

Vief ziet de groep ouderen als actieve, competente burgers en vindt het bijgevolg belangrijk dat er in het algemeen, en in het bijzonder in de media, een realistisch beeld wordt geschetst over senioren en hun seksualiteitsbeleving. Vief roept de media daarom op de relationele en seksuele aspecten van het ouder worden niet langer clichématig te behandelen om zo bij te dragen aan een correcte hedendaagse beeldvorming. Hoe je het wendt of keert: het seksuele, intieme verlangen vergrijst niet.

 

Bron: vief.be

"Ouderen hebben nog wel seks maar op een andere manier. Meer liefdevol en meer gericht op wederzijds respect. Het zal misschien wat meer strelen en aaien zijn."

Roger, 65-plusser

Deel deze pagina met je netwerk